dijous, 14 de desembre del 2017

Lliçó 8. La flor ordenada



Pensa en el cactus i en la mirada que projecte MR damunt les flors, com si tinguessin vida pròpia. Inventat el nom d’una flor i les seves característiques, que han de respondre a algun o alguns trets de la teva personalitat.


LA FLOR ORDENADA

Com una margarida o un gira-sol que ja la natura les ha fet creixa ordenadament. Quantes vegades les hem collit i només en veiem els colors, la forma, l’olor ...  i quan en fem poesia, quasi  sempre oblidem la seva estructura, les seves proporcions, la disposició dels pètals ...

Encara que no sigui massa poètic (per a mi és màgic !), hi ha una sèrie de nombres (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, ... i així fins l’infinit: el nombre següent és igual a la suma dels dos anteriors). Per exemple, el gira-sol té 13 espirals a la dreta i 21 a l’esquerra però altres en tenen 21 i 34, 34 i 55, 55 i 89 ...

Si de la sèrie, que s’anomena de Fibonacci, dividim un element pel anterior, en el límit el resultat és 1,618033 nombre que és coneix per “nombre d’or”, “porció àuria”, o “divina proporció”. Está en la natura, en l'arquitectura, en l'art, és a dir, quasi sempre que el que veieu us sigui agradable i armoniós, la probabilidad que el "nombre d'or" hi sigui present és molt elevada.

I de que serveix tot això a la pobre margarida? Doncs per aprofitar al màxim la radiació solar i garantir que tots els pètals rebran la mateixa quantitat d’energia.

A partir d’ara, quan colliu una flor, una pinya, un cargol ... cerqueu els nombres de Fibonacci que segur que en trobareu.